Odesíláme i na Slovensko. V případě jakýchkoliv dotazů na zboží jsme k dispozici ve všední dny 8-15 na čísle +420 776 069 079

Bitva o Mogadišu (1993): „Black Hawk Down“ – Operace, která změnila moderní válku

Bitva o Mogadišu, známá také pod názvem „Black Hawk Down“, je jednou z nejznámějších moderních vojenských operací. Proběhla 3. a 4. října 1993 v hlavním městě Somálska, Mogadišu, během americké vojenské operace „Gothic Serpent“, jejímž cílem bylo zajmout vůdce somálského klanu Mohameda Farraha Aidida. Operace se změnila v krvavý střet, když dva americké vrtulníky Black Hawk byly sestřeleny a americké jednotky se ocitly pod palbou tisíců somálských milicí.

Průběh bitvy o Mogadišu

Bitva začala jako zdánlivě jednoduchá mise, při které se měly speciální jednotky americké armády, konkrétně Delta Force a Rangers, zmocnit dvou Aididových pobočníků. Americké síly se však ocitly v pasti, když somálské milice sestřelily dva vrtulníky Black Hawk pomocí RPG. Bitva trvala téměř 18 hodin a vedla k těžkým ztrátám na obou stranách.

Na americké straně padlo 18 vojáků, zatímco somálské ztráty byly odhadovány na stovky, možná až tisíce lidí. Americké jednotky musely bojovat o přežití v chaotických a neznámých městských podmínkách, kde se rychle ocitly pod palbou.

V průběhu mise se vážně zranil vojín Todd Blackburn, když minul lano během slaňování z vrtulníku UH-60 Black Hawk a zřítil se z jednadvaceti metrů na ulici pod ním.

Oba vůdci milice byli rychle zajati a spolu se zraněným Rangerem byli naloženi do konvoje Humvee. Při následném stahování byl střelou RPG sestřelen americký UH-60 Black Hawk, „Super Six One“. Oba piloti byli na místě mrtví, avšak posádka vrtulníku pád přežila a snažila se udržet pozici před postupující milicí Somálské národní aliance. Krátce na to byl sestřelen další vrtulník Black Hawk. Tento stroj se však zřítil do části města, která byla vzdálena od hlavních bojů. Pád vrtulníku přežil pouze pilot Michael Durant. Dva odstřelovači z Delta týmu (Randy Shughart a Gary Gordon) se opakovaně nabídliže se pokusí zabezpečit místo havárie do příchodu záchranného týmu. Po dvou zamítnutích jim bylo povolení nakonec uděleno, avšak s plným vědomím toho, že je to pravděpodobně bude stát jejich životy. Během snahy o udržení místa nehody stříleli členové Delta Force do davu ozbrojeného střelnými zbraněmi a kameny. Oba byli nakonec zabiti v akci, takže na místě zůstal pouze pilot, který by byl ubit davem, kdyby ho členové Aididovy milice nevzali do zajetí. Randy Shughart a Gary Gordon byli za obranu vraku vrtulníku in memoriam vyznamenáni Medailí cti, nejvyšším vojenským vyznamenáním USA.

               Gary Gordon                                    

               Randy Shughart 

Silné boje probíhaly i kolem místa dopadu prvního vrtulníku. Americké jednotky přišly k místu dopadu, ale zanedlouho byly samy obklíčeny postupující milicí Somálské národní aliance. Velitel této milice připravoval minometný útok na pozice Američanů, avšak nakonec kvůli informacím o možném ohrožení civilistů tuto akci odvolal. Během večera Američané s pomocí laserem naváděných raket a palby z helikoptér zničili pozice milice. Tento útok si podle údajů milice vyžádal přes 1000 obětí. Ztráty utrpěli také Američané.

Americké speciální jednotky byly vybaveny moderními zbraněmi, které jim měly zajistit technologickou převahu nad somálskými milicemi. Mezi nejpoužívanější zbraně patřily:

  • M16A2 – Tato poloautomatická a automatická puška byla standardní zbraní americké armády. Vojáci Rangers ji často používali kvůli její spolehlivosti a přesnosti na střední vzdálenosti.

  • M4A1 – Tato karabina byla oblíbenou zbraní Delta Force, protože byla lehčí a kompaktnější než M16. Umožňovala snadnější manipulaci v úzkých prostorách městského boje.

  • M249 SAW (Squad Automatic Weapon) – Tato lehká kulometná zbraň poskytovala palebnou podporu a byla využívána především pro krycí palbu během přesunů a evakuace zraněných.

  • M24 Sniper Weapon System – Používaná odstřelovači, zbraň s vysokou přesností a dlouhým dosahem. Pomohla chránit americké pozice z dálky.

  • M1911 Colt – Tato pistole ráže .45 byla standardní záložní zbraní a byla používaná v těsných situacích a na blízké vzdálenosti.

  • Mk19 granátomet – Automatický granátomet používaný americkými jednotkami poskytoval těžkou palebnou podporu při napadení většími skupinami nepřátel.

  • AT4 – Lehké protitankové dělo, které bylo použito proti nepřátelským vozidlům i budovám obsazeným nepřáteli.

  • Nože Ka-Bar – I když jsou nože považovány za sekundární zbraně, pro jednotky jako Delta Force byly nože Ka-Bar důležitou součástí výbavy pro boj zblízka a jako nástroje přežití. 

Somálské milice byly sice špatně vycvičené a většinou neorganizované, ale měly početní převahu a dokázaly využít svou znalost prostředí. Používaly různé zbraně, často pocházející z černého trhu nebo z vyřazených zásob sovětských zemí. Mezi nejčastěji používané zbraně patřily:

  1. AK-47 – Tato spolehlivá útočná puška byla hlavní zbraní somálských milicí. I když neměla takovou přesnost jako americké M16 nebo M4, byla pro městský boj dostačující díky jednoduchosti a schopnosti fungovat v nečistých a náročných podmínkách.

  2. RPG-7 – Jedna z klíčových zbraní v bitvě. Tento přenosný granátomet byl zodpovědný za sestřelení dvou vrtulníků Black Hawk a způsobil značné škody na amerických vozidlech.

  3. DShK (Děgťarev-Špagina Krupnokalibernyj) – Těžký kulomet sovětské výroby, který byl často namontován na „technicals“ (improvizovaná ozbrojená vozidla). Tato zbraň poskytovala somálským silám značnou palebnou sílu. 

Těžce vyzbrojený záchranný konvoj tvořený malajsijskými a pákistánskými jednotkami OSN dorazil na místo dopadu první helikoptéry dvě hodiny po půlnoci. Tato prodleva byla způsobena tím, že Američané neinformovali o svém přepadu ostatní členy mise OSN. Za pomocí jednotek OSN americké velení konečně evakuovalo všechny své vojáky na základnu OSN.

Bitva o Mogadišu přinesla zásadní poučení pro americké ozbrojené síly a změnila způsob, jakým americká armáda přistupuje k městským bojům a operacím v nestabilních zemích. Ukázala, jak důležité je být připraven nejen technologicky, ale také psychologicky a logisticky na boj v neznámém a neorganizovaném prostředí.

Bitva vedla k výraznému omezení americké intervence v Somálsku a měla dlouhodobý dopad na americkou zahraniční politiku. Byla připomínkou toho, že ani moderní technologie a výcvik nemohou nahradit potřebu detailního porozumění místním podmínkám a terénu.

Závěr: Bitva o Mogadišu je jedním z klíčových momentů moderní válečné historie. Ukázala odolnost amerických vojáků v extrémně náročných podmínkách, ale také složitost městského boje proti nepříteli, který zná terén lépe než invazní síly.

Tento konflikt byl i působivě zfilmován (Černý jestřáb sestřelen - Black Hawk Down) r. 2001 Režie: Ridley Scott

 

Zdroj: Archiv autora, Wikipedia,