Odesíláme i na Slovensko. V případě jakýchkoliv dotazů na zboží jsme k dispozici ve všední dny 8-15 na čísle +420 776 069 079

Jak brousit nože: Návod pro úplné začátečníky

 Broušení nožů je základní dovednost, kterou by měl ovládat každý kuchař či nadšenec do vaření. Ostrý nůž není jen bezpečnější, ale také výrazně usnadňuje přípravu pokrmů. Tento návod vám poskytne jednoduché a srozumitelné kroky, jak brousit nože, ať už jste úplný začátečník.

Co budete potřebovat:

  1. Brousek na nože: Existují různé typy brousků, jako jsou brusné kameny, elektrické brousky, brusné ocílky nebo kapesní brousky. Pro začátečníky doporučuji brusný kámen nebo brusnou ocílku.
  2. Voda nebo olej: Některé brusné kameny vyžadují vodu nebo olej pro lepší klouzání nože po kameni.
  3. Hadřík: K otření nože a brousku.

Krok za krokem:

1. Příprava brousku

Pokud používáte brusný kámen, nejprve jej ponořte do vody na přibližně 10–15 minut, aby se nasákl. Některé kameny vyžadují olej, takže si ověřte, co doporučuje výrobce vašeho kamene.

2. Nastavení úhlu

Správný úhel broušení je klíčový. Obecně se doporučuje úhel mezi 15–20 stupni. Pro začátečníky je nejjednodušší držet úhel okolo 20 stupňů, což odpovídá přibližně poloze, kdy je čepel zhruba jeden centimetr nad kamenem.

3. Broušení nože

  • Broušení na kameni: Položte čepel na kámen v požadovaném úhlu a pomalu ji táhněte směrem k sobě. Začněte od paty čepele a postupujte až ke špičce. Opakujte tento pohyb 5-10krát na každé straně čepele.
  • Broušení na ocílce: Držte ocílku vertikálně a začněte s patou čepele na vrcholu ocílky. Táhněte nůž směrem dolů a k sobě, udržujte úhel 20 stupňů. Opakujte 5-10krát na každé straně.

4. Kontrola ostrosti

Po nabroušení nože zkuste jeho ostrost. Bezpečný a jednoduchý test je zkusit řezat papír. Pokud nůž hladce a bez námahy řeže papír, je dostatečně ostrý.

5. Dokončení a údržba

Po broušení nůž omyjte a osušte. Pravidelné broušení a správná údržba prodlouží životnost vašich nožů.

Tipy a triky:

  • Pravidelnost: Nože je dobré brousit pravidelně, ideálně jednou za měsíc, záleží na frekvenci používání.
  • Bezpečnost: Vždy dávejte pozor na své prsty a brousící nástroje používejte opatrně.
  • Správné skladování: Ostré nože skladujte bezpečně, ideálně v nožovém bloku nebo na magnetické liště.

Závěr

Broušení nožů je základní dovednost, kterou si můžete snadno osvojit. S trochou cviku a správnými nástroji budete schopni udržovat své nože v perfektním stavu, což vám usnadní vaření a zlepší bezpečnost v kuchyni.