Odesíláme i na Slovensko. V případě jakýchkoliv dotazů na zboží jsme k dispozici ve všední dny 8-15 na čísle +420 776 069 079

Obrana před divokým kancem: Jak se chránit a co dělat v případě útoku

Setkání s divokým kancem může být velmi nebezpečné, zvláště pokud nevíte, jak se správně zachovat. Divocí kanci jsou silná zvířata, která mohou způsobit vážná zranění. Tento článek poskytne užitečné tipy, jak se bránit před divokým kancem a co dělat, pokud na Vás zaútočí.

Poznejte prostředí

Než se vydáte do přírody, je dobré znát oblast, ve které se budete pohybovat. Pokud víte, že v oblasti žijí divocí kanci, buďte obezřetní a věnujte pozornost stopám, jako jsou rozrýpané části země nebo čerstvé výkaly. Vyhýbejte se hustým křovinatým oblastem, kde by se mohli kanci skrývat.

Buďte hluční

Divocí kanci jsou plachá zvířata a většinou se snaží vyhnout kontaktu s lidmi. Při procházkách lesem nebo jinou divokou přírodou dělejte hluk – mluvte, zpívejte nebo používejte hůl k bušení do země. Hluk kance upozorní na vaši přítomnost a většinou se stáhnou. Uvědomte si, že toto zvíře se bojí více Vás, než Vy jeho. Zaútočí opravdu jen výjimečně.

Co dělat při setkání s divokým kancem

Pokud se ocitnete tváří v tvář divokému kanci, zachovejte klid. Rychlé a prudké pohyby mohou kance vyprovokovat. Postupujte podle následujících kroků:

  1. Zastavte se a zůstaňte klidní: Divocí kanci většinou nezaútočí, pokud necítí ohrožení. Zastavte se a sledujte jejich chování. Nedívejte se zvířeti přímo do očí.
  2. Pomalu ustupujte: Pokud kanec nejeví známky agresivity, pomalu ustupujte směrem od něj, stále ho po očku sledujte. Nepokoušejte se ho zahnat nebo vystrašit.
  3. Najděte úkryt: Pokud kanec začne vykazovat známky agresivity (například sníženou hlavu, skřípání zubů nebo nabírání země), najděte si nejbližší úkryt – strom, kámen nebo jakoukoliv pevnou překážku, která vás oddělí od zvířete.
  4. Můžete se zkusit bránit pepřovým sprejem. Případně pepřovým sprejem na medvědy. 

Obrana při útoku

Pokud vás divoký kanec napadne, snažte se bránit a minimalizovat zranění:

  1. Použijte předměty: Pokud máte po ruce hůl, batoh nebo jiný předmět, použijte ho k obraně. Snažte se odvrátit pozornost kance od vašeho těla.
  2. Chraňte vitální části těla: Pokud dojde k fyzickému kontaktu, chraňte hlavu, krk a břicho. Snažte se přitisknout k zemi, abyste minimalizovali vystavení těla útoku. Zvíře po chvíli útočit přestane. Nikdy se nebude snažit Vás dlouhé minuty napadat.
  3. Volejte o pomoc: Pokud je to možné, volejte o pomoc. Zvuk může přilákat pozornost ostatních lidí nebo odradit kance.

Prevence útoků

Nejlepší obranou je prevence. Vyhýbejte se oblastem s vysokým výskytem divokých kanců, zvláště během období páření nebo pokud jsou mláďata v blízkosti. Informujte se o lokalitě, do které se chystáte.

Co radí myslivec

Přímá zkušenost myslivce je, že kanec je velmi plachý, v podstatě velice chytrý a lidem se vyhýbá. Proto je spíše štěstí na něj vůbec v přírodě narazit. Největší riziko by mělo nastat ve chvíli, kdy máte tu smůlu a narazíte na zvíře postřelené, nebo poraněné např. po srážce s vozidlem. V takovém případě je kanec agresivní a cítí se velmi ohrožen, pak i útočí. Dalším doporučením je, že pokud narazíte v lese na opuštěná selata, nikdy je neberte do ruky! Jakmile sele zvednete, začne kvičet a pak si můžete být jisti, že jeho rodič za chvíli dorazí a moc kamarádský nebude. Nejlepší je se potichu vzdálit a bude vše v pořádku. 

Závěr

Setkání s divokým kancem může být děsivé, ale správným chováním můžete minimalizovat riziko zranění. Vždy buďte připraveni, informujte se o prostředí a buďte obezřetní. Pokud dojde k útoku, snažte se bránit a chránit své tělo. Dodržování těchto rad může výrazně zvýšit vaši bezpečnost při pohybu v přírodě.