Odesíláme i na Slovensko. V případě jakýchkoliv dotazů na zboží jsme k dispozici ve všední dny 8-15 na čísle +420 776 069 079

Oradour sur Glane

Symbolem hrůz druhé světové války a nezapomenutelnou připomínkou lidského utrpení. 10. června 1944 zde došlo k jednomu z nejhorších masakrů v historii moderní Evropy, kdy jednotky německé divize SS „Das Reich“ zmasakrovaly téměř všechny obyvatele města.

Oradour sur Glane

Tragédie v Oradour-sur-Glane

V červnu 1944, krátce po vylodění spojenců v Normandii, se německé jednotky snažily potlačit odbojovou činnost ve Francii. Divize SS „Das Reich“ dostala rozkaz prohledat oblast Limousin a eliminovat partyzánské jednotky. Oradour-sur-Glane, poklidné městečko s přibližně 650 obyvateli, se stalo tragickým cílem těchto represivních opatření.

  1. června 1944 dorazily jednotky SS do Oradour-sur-Glane. Muži byli odděleni od žen a dětí a odvedeni do několika stodol, kde byli následně zastřeleni. Ženy a děti byly shromážděny v místním kostele, který byl poté zapálen. Většina obyvatel města zahynula v plamenech nebo pod sprškou kulometné palby. Celkem bylo během několika hodin brutálně zavražděno 642 lidí, včetně 247 žen a 205 dětí.

Následky a zachování památky

Po válce se Oradour-sur-Glane stal mementem této hrůzné události. Francouzský prezident Charles de Gaulle rozhodl, že město nebude obnoveno, ale ponecháno v ruinách jako trvalá připomínka zločinů spáchaných během okupace. Dodnes je Oradour-sur-Glane návštěvníky vnímáno jako „město mučedníků“. Ruiny domů, vypálené kostry automobilů a zčernalé zdi kostela vyprávějí příběh, který by neměl být zapomenut.

V roce 1999 bylo poblíž ruin postaveno centrum paměti (Centre de la mémoire), které slouží jako muzeum a vzdělávací centrum. Toto centrum poskytuje návštěvníkům kontext a historické informace o událostech z 10. června 1944 a zároveň udržuje památku obětí naživu.

Oradour-sur-Glane dnes

Dnes je Oradour-sur-Glane navštěvováno tisíci lidí ročně, kteří přicházejí uctít památku obětí a připomenout si krutost války. Město zůstává důležitým symbolem a varováním před nebezpečím extremismu, nenávisti a války.

Zachování tohoto místa v jeho původním stavu je klíčové pro pochopení hrůz minulosti a jako připomínka, že podobné zločiny nesmí být nikdy zapomenuty. Oradour-sur-Glane tak zůstává nejenom symbolem tragédie, ale také místem, které apeluje na svědomí lidstva a jeho touhu po míru.